Προκήρυξη: Το ΕΜΠ παράγει έρευνα για την καταστολή και το θάνατο και στην πραγματικότητα… έρευνα ενάντια στην τάξη μας!

Διαχρονικά στο ΕΜΠ διεξάγονται ερευνητικά προγράμματα προς όφελος κατασταλτικών και στρατιωτικών μηχανισμών (ενδεικτικά αναφέρονται: Poseidon, Jason, Ranger, φράχτης στον Έβρο κλπ). Η ενασχόληση του ιδρύματος με projects για τον στρατό και την αστυνομία είναι διαρκής, γεγονός που αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα. Τον Δεκέμβριο του 2019, έπειτα από έρευνα φοιτητών, έγινε γνωστό πως στο ΕΜΠ διεξάγονται τα εξής προγράμματα:

  1. ANDROMEDA : Στόχος είναι η ανάπτυξη εργαλείων επιτήρησης συνόρων. Είναι πρόγραμμα συναφές με το Ranger και εκτελείται από την ίδια ερευνητική ομάδα (I-SENSE/ΕΠΙΣΕΥ). Χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 και από 5 υπουργεία άμυνας (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, Πορτογαλίας, Μαυροβουνίου ) και την ελληνική αστυνομία.
  • PREVISION : Στόχος είναι να βοηθήσει «ερευνητές»/ανακριτές και αναλυτές της αστυνομίας με εργαλεία και λύσεις, ώστε να εκμεταλλευτούν την μαζική και ετερογενή παροχή πληροφοριών, κατά τη διάρκεια επίλυσης δύσκολων εγκληματικών υποθέσεων και αξιολόγησης κινδύνου. Ως κίνδυνοι ορίζονται οι εξής: αφύσικες και αποκλίνουσες συμπεριφορές, κίνδυνος «ριζοσπαστικοποίησης», επιθέσεις σε δημόσιους χώρους και στον κυβερνοχώρο.
  • INGENIOUS :  Αφορά First Responders (FRs), που είναι οι υπηρεσίες που θα βρεθούν πρώτες όταν κάποιος καλέσει για βοήθεια, είτε μιλάμε για φωτιά σε δασική έκταση, είτε μιλάμε για ένοπλη επίθεση σε αστικό κέντρο. Συμμετέχουν, ωστόσο, η αστυνομία της Β. Ιρλανδίας και υπηρεσίες ασφαλείας Ισπανίας και Ιρλανδίας.
  •  SIRIUS :  Στόχος είναι η συλλογή και επεξεργασία big data σχετικά με το εργασιακό προφίλ μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο μετά το 2014 (ειδικότερα γυναικών και νεαρών), ούτως ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας και γενικότερα για την κοινωνική τους ένταξη.

Με το που αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του ΕΜΠ στα νέα αυτά ερευνητικά, η οποία γίνεται μέσω του ΕΠΙΣΕΥ – ερευνητικού βραχίονα της σχολής των ηλεκτρολόγων που συμμετείχε και στο Ranger μέχρι να αποφασιστεί η ακύρωσή του από την σύγκλητο – υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πρωτοβουλίες φοιτητών και τους φοιτητικούς συλλόγους (βλ. μοιράσματα κειμένων, καταλήψεις διοικητικών κτηρίων, δυναμική πορεία μέσα στο campus). Όσον αφορά τον σύλλογο υποψηφίων διδακτόρων του ιδρύματος έβγαλε μια ξεκάθαρα καταγγελτική απόφαση. Φοιτητές και ερευνητές έδωσαν το παρόν στη μαζική παρέμβαση στην σύγκλητο στις 20/12, όπου και ορίστηκε από μεριάς συγκλήτου μια επιτροπή που θα εξέταζε τα συγκεκριμένα προγράμματα. Η επιτροπή αυτή δεσμεύτηκε να βγάλει απόφαση εντός ενός μήνα από τη σύστασή της, δηλαδή ως τις 20/1, ωστόσο καθυστέρησε έναν μήνα και η απόφασή της μαθεύτηκε άτυπα έπειτα από παρέμβαση φοιτητικών σχημάτων στις αρμόδιες αρχές. Το πόρισμα της επιτροπής, που είναι πλέον γνωστό, είναι πως τα συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα συνάδουν με τον κανονισμό του ιδρύματος και πληρούν τα κριτήρια «ερευνητικής δεοντολογίας».

Στην επίσης μαζική παρέμβαση στη σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε από φοιτητικούς συλλόγους και φοιτητικές συλλογικότητες στις 5/3, το θέμα τέθηκε έντονα από κομμάτι των φοιτητών που παρενέβησαν εκεί, με τη σύγκλητο όμως να μεταθέτει τη συζήτηση, λόγω χρόνου, σε επόμενη συνεδρίαση. Αξίζει πάντως σε αυτό το σημείο να κάνουμε μία μικρή παρένθεση στην ανάλυση για τα ερευνητικά, για να αναδείξουμε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που έλαβε χώρα στη συγκεκριμένη σύκλητο: Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, στα σύνορα με την Τουρκία και στα εγγύς σε αυτή νησιά έχουν σταλεί ένοπλοι ακροδεξιοί και λοιπά κοινωνικά καθιζήματα, ρεπόρτερς, μπάτσοι και μονάδες του στρατού. Στόχος είναι αφενός η προσπάθεια αποτροπής εισόδου των μεταναστών και αφετέρου η διαχείριση των όποιων αντιδράσεων εντός της ελληνικής κοινωνίας. Τελευταία τραγικά γεγονότα αυτής της κατάστασης, είναι οι δολοφονίες του Σύρου Μοχάμαντ αλ Άραμπ και του Πακιστανού Μουχάμαντ Γκουλζάρ, από πυρά της ελληνικής πλευράς. Εν μέσω αυτής της κατάστασης τι δηλώνει ο καθηγητής των ΝΜ και αντιπρύτανης Ιωάννης Χατζηγεωργίου; Πως η συνεργασία του ΕΜΠ με τον στρατό είναι μη-διαπραγματεύσιμη και πως αν χρειαστεί θα πάει στα σύνορα και ο ίδιος. Στο ναδίρ του ακροδεξιού παραληρήματος έφτασε όταν άρχισε να γελάει στην αναφορά των νεκρών μεταναστών στα σύνορα. Αυτή η συμπεριφορά και η μη-αποπομπή του από το υπόλοιπο συγκλητικό προεδρείο, είναι ενδεικτικές και προοικονομούν τις καταστάσεις με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι εμείς ως ερευνητές, οι μετανάστες ως το πλέον υποτιμημένο κομμάτι της εργατικής τάξης και η κοινωνία γενικότερα. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος τύπος, εκτός από την έκφραση πατριωτικών αισθημάτων, τάσσεται και ξεκάθαρα υπέρ της εργασιακής μας υποτίμησης ως ΥΔ εντός του ΕΜΠ. Λίγες μέρες νωρίτερα σε παρέμβαση του συλλόγου των ΥΔ για εργασιακές διεκδικήσεις σχετικά με την εργασιακή μας επισφάλεια, είχε μέσες άκρες πει πως είναι μια χαρά κανονικό να εισαι διδακτορικός χωρίς να έχεις κανένα εισόδημα ή να δουλεύεις στην έρευνα ανασφάλιστος και με μισθό που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.

Κλείνοντας την παρένθεση και επιστρέφοντας στη φύση των συγκεκριμένων ερευνητικών, το ζήτημα  που τέθηκε από τα αγωνιζόμενα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν ήταν το κατά πόσο τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνάδουν με τον κανονισμό του ιδρύματος, αφού ο κανονισμός αυτός, όπως έχει θιχτεί από πέρσι στο πλαίσιο  του αγώνα ενάντια στο Ranger, περιέχει τελείως αόριστες διατυπώσεις με βάση τις οποίες δεν μπορεί να αξιολογηθεί κάποιο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αναφέρει πως δεν επιτρέπεται η έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς εκτός αν πρόκειται για σκοπούς άμυνας της χώρας, κάτι που ουσιαστικά επιτρέπει οποιαδήποτε στρατιωτική έρευνα αν έχει μια προσεχτική διατύπωση.

Επίσης, η επιτροπή αυτή υποστηρίζει ότι τα προγράμματα αυτά, εφόσον χρηματοδοτούνται από το Horizon 2020, είναι για πολιτικούς σκοπούς και συνεπώς «αθώα». Προς αποδόμηση αυτής της εξαγνιστικής λογικής, να θυμίσουμε πως  η αστυνομία που βασανίζει μετανάστες, χτυπάει φοιτητές, μπαίνει στην ΑΣΟΕΕ με όπλα θεωρείται θεσμός προστασίας του πολίτη, που παρέχει στην κοινωνία το θεάρεστό της έργο. Ο ίδιος αυτός θεσμός, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη σύντομα θα έχει και ειδική δομή ενάντια στη «ριζοσπαστικοποίηση», θα μπορεί με τη χρήση των εργαλείων του Prevision να  στοχοποιεί φοιτητές και εργαζόμενους, να μας παρακολουθεί και να μας εμπλέκει σε ανυπόστατες δικογραφίες, όπως έχει άλλωστε συμβεί πολλάκις τον τελευταίο καιρό με άτομα που συμμετέχουν σε κινηματικές διαδικασίες καθώς και με τον κοινωνικό τους κύκλο.

Σε αυτά τα πλαίσια, έχοντας κι οι ίδιοι εμπειρία ως εργαζόμενοι στην έρευνα, μπορούμε να συμπεράνουμε πως, δεδομένου ότι αυτή διεξάγεται εντός του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν μπορεί να είναι ταξικά ουδέτερη. Αναπόφευκτα, συναρτάται με τους μηχανισμούς παραγωγής υπεραξίας. Ο βαθμός βέβαια στον οποίο αυτή θα υπάγεται στην εμπορευματική λογική είναι αντικείμενο πάλης. Στην τρέχουσα συνθήκη, το Κράτος βάζει μπροστά νέες θεσμοθετήσεις ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση και εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχει επιλέξει τη στρατηγική της συνεχιζόμενης μετατόπισης των κρατικών δαπανών από τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων προς την έρευνα και ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με την εδραίωση νέων συσχετισμών δύναμης εντός των ιδρυμάτων που δεν ευνοούν τις κινηματικές αντιστάσεις,  μπορεί να παρατηρηθεί μία ποιοτική αλλαγή που αφορά ουσιαστικά την λειτουργία των πανεπιστημίων με όρους επιχείρησης. Όχι δηλαδή απλά για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγής για καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Ουσιαστικά, η βιωσιμότητα των ιδρυμάτων συναρτάται με την κατά παραγγελία έρευνα που φέρουν σε πέρας εργαστήρια μαγαζάκια, την κερδοφόρα αξιοποίηση των υποδομών του (μισθώνοντας τες ακόμα και για εντελώς άσχετες δραστηριότητες), τις εργολαβίες, τα εμπορευματοποιημένα  προγράμματα σπουδών και φυσικά το «καινοτόμο» επιχειρείν. Αυτή η συνθήκη συνεπάγεται και μια αντίστοιχη αναδιάρθρωση των σχέσεων εργασίας εντός τους.

Δεν είναι βέβαια καινούριο φαινόμενο τα πανεπιστήμια να αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν πέρα από το R&D άλλων επιχειρήσεων, και αυτό κρατικών μηχανισμών όπως ο στρατός και η αστυνομία. Αν και οι τελευταίοι αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό της πελατείας των εδώ πανεπιστημίων σε σχέση με άλλες χώρες με πιο ανεπτυγμένη (πολεμική) βιομηχανία, ως μηχανισμοί με ιδιαίτερες τεχνολογικές ανάγκες μπορούν κάλλιστα να απευθύνονται και στις ντόπιες ερευνητικές μονάδες αντί να κάνουν εισαγωγή από τρίτους, ειδικά αν εξασφαλιστεί ότι οι πρώτες είναι φθηνές, «ικανές» και πρόθυμες. Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε το Γενάρη δένει τα συμφέροντα των πανεπιστημίων ακόμη περισσότερο με την κατά παραγγελία έρευνα (ανεξαρτήτως σκοπού), καθώς σύμφωνα με αυτόν, σε όσο περισσότερα προγράμματα εμπλέκεσαι ως ίδρυμα, τόσο καλύτερα θα σε χρηματοδοτεί το Κράτος. Ως εκ τούτου, η δίψα για ερευνητικά προγράμματα – και τα αντίστοιχα κεφάλαια – οδηγεί ήδη τα πανεπιστήμια εντός των οποίων υπήρχαν έστω κάποιοι “ηθικοί” φραγμοί (που στην πραγματικότητα ήταν αποτελέσματα αγώνων της κοινότητας των φοιτητών και των ερευνητών) να τους ξεπεράσουν και να υλοποιήσουν “βρωμοδουλειά” κατασταλτικών και επεκτατικών μηχανισμών.

Αν λοιπόν οι κινήσεις αυτές κράτους και κεφαλαίου προχωρήσουν, μείνουν αναπάντητες και εφαρμοστούν, τότε θα βαίνουμε όλο και ταχύτερα προς μια πραγματικότητα στην εκπαίδευση και στην έρευνα αρκετά πιο δυστοπική σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Εμείς, ως εργαζόμενοι στην έρευνα, ως κομμάτι της εργατικής τάξης, δεν έχουμε κάτι να κερδίσουμε από τη νέα αυτή πραγματικότητα· αντιθέτως, έχουμε πολλά να χάσουμε. Όσο και να συντονίζεται το κατεστημένο του θεάματος για να λοιδορήσει εργαζόμενους/ες, καταληψίες, φοιτήτ(ρι)ες, μετανάστ(ρι)ες, εμείς βλέπουμε τους εχθρούς μας αλλού· όσο επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματική φύση αυτών των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων  τόσο εμείς θα αγωνιζόμαστε για την παύση τους.

Καμία έρευνα για στρατό, καταστολή, επιχειρηματικά συμφέροντα ή καταστροφή της φύσης

Να μπλοκαριστούν τα ερευνητικά Andromeda, Ingenious, Prevision, Sirius

Αθήνα, Μάρτιος 2020


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s