Από τη Γάζα στο ΕΜΠ, ένα μνημόνιο συνεργασίας δρόμος

Στις 30 Οκτωβρίου, δύο μόλις ημέρες μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, το ΕΜΠ ανακοινώνει Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜοU) με την Ιntracom Telecom, με υπογράφοντες, μεταξύ άλλων, από πλευράς ΕΜΠ τους κ.Μπουντουβή (τότε Πρύτανης), Χατζηγεωργίου (τότε αντιπρύτανης έρευνας, νυν Πρύτανης), Τσανάκα (Κοσμήτορας Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ) και Σουντρή (καθηγητής Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ). Το πανηγυρικό δελτίο τύπου προσδιόριζε τους στόχους της συνεργασίας ως εξής:

  • Ανταλλαγή Γνώσης: Το ΕΜΠ και η Intracom Telecom θα μοιραστούν ιδέες και γνώση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να μάθουν και να αναπτυχθούν. Αυτή η πρωτοβουλία προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ), δίνοντας έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη συνεργασία. Στοχεύει στην κατανόηση σε βάθος, την ενίσχυση των συνδέσεων με τη βιομηχανία και στην κοινή χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με διαφάνεια.
  • Πρακτική Άσκηση: Οι φοιτητές του ΕΜΠ θα έχουν τη δυνατότητα 6μηνης πρακτικής άσκησης στις εγκαταστάσεις της Intracom Telecom σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Η εμπειρία αυτή θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες για τη μελλοντική τους καριέρα.
  • Έρευνα ΤΠΕ: Οι φοιτητές, κατά την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας, θα ενθαρρύνονται να επιλέξουν θέμα από τους τομείς των ΤΠΕ. Οι ομάδες θα ερευνήσουν θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η τηλεϊατρική και πολλά άλλα, με σκοπό να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες.
  • Ερευνητική Συνέργεια: Συνεργασία της Intracom Telecom με Ερευνητικά Εργαστήρια του Πανεπιστημίου για την περαιτέρω ενίσχυση των ερευνητικών έργων και μελετών και των δύο πλευρών. Ενδεικτικά παραδείγματα περιλαμβάνουν προγράμματα όπως Horizon Europe ή «Ερευνώ – Καινοτομώ».
  • Υποστήριξη Αποφοίτων: Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΜΠ θα βοηθήσει τους φοιτητές να βρουν θέσεις εργασίας στην Intracom Telecom, ενώ παράλληλα διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις τους.”

Ας πούμε όμως πρώτα λίγα λόγια για τον όμιλο Intracom και τα (πολεμικά) δούναι και λαβείν με Ισραήλ & ΕΕ…

Η Intracom Telecom αποτελεί μέρος της Intracom, ενός ομίλου ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, την κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων. Ο συγκεκριμένος όμιλος τον Μάιο του 2023 ολοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής της, Intracom Defense (που εξειδικεύεται στην πολεμική βιομηχανία και είναι συγχρόνως η μεγαλύτερη ελληνική ιδιωτική εταιρεία στο συγκεκριμένο κλάδο) στον κρατικό ισραηλινό κολοσσό Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ), ο οποίος καμαρώνει ότι κατασκευάζει προηγμένα λειτουργικά και επιχειρησιακά δοκιμασμένα (αλήθεια, δοκιμασμένα πάνω σε ποιους;) συστήματα σε θάλασσα, αέρα και διάστημα.

Όπως δήλωσε ο CEO της ΙΑΙ, Boaz Levy: «Η εξαγορά της INTRACOM DEFENSE αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ειδικότερα, και εν γένει στην Ευρώπη. Εν όψει της αύξησης των προϋπολογισμών για την άμυνα στην ήπειρο και ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ζήτηση για συστήματα αεράμυνας – στα οποία η IAI κατέχει ηγετικό ρόλο και αποτελεί παγκόσμιο όνομα, με μοναδικές και πρωτοποριακές λύσεις».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, εν μέσω όξυνσης των διακρατικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα κράτη της ΕΕ σπεύδουν σε μια νέα κούρσα πολεμικών εξοπλισμών, ευθυγραμμιζόμενα σε μια κεντρική στρατηγική αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Δαπάνες που θα πληρωθούν από την τσέπη μας, μέσω της ακρίβειας, της εργασιακής εκμετάλλευσης και της φορολογικής αφαίμαξης. Ειδικά το ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με το αντίστοιχο τουρκικό, για τον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, δαπανά για «αμυντικές» δαπάνες, διαχρονικά το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ σε ΕΕ-ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ!

Σε αυτόν το νέο γύρο εξοπλιστικών προγραμμάτων, η πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ εποφθαλμιά μερίδιο από την πίτα, έχοντας μάλιστα να εξάγει όπλα, μεθόδους και τεχνικές που συστηματικά δοκιμάζει εδώ και 75 χρονιά για την καταστολή, την επιτήρηση, τον εκτοπισμό και τη δολοφονική εξόντωση των Παλαιστινίων. Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η εξαγορά της Intracom Defense από την ΙΑΙ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ έχουν μια μακρά και στενή σχέση «έρευνας και ανάπτυξης». Μονάχα από το 2014 και ύστερα Ισραηλινοί οργανισμοί (όπως βιομηχανίες όπλων και ερευνητικά ινστιτούτα) συνεργάστηκαν με ευρωπαϊκούς λαμβάνοντας κονδύλια από την ΕΕ που έφτασαν το ύψος των 1.28 δισεκατομμυρίων, ενώ έχει ολοκληρωθεί ήδη ένας κύκλο 5000 χιλιάδων κοινών έργων. Τα αποτελέσματα πλείστων εξ αυτών των έργων αφορούν τεχνολογίες επιτήρησης και εργαλεία πολέμου. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της start up XTEND η οποία χρηματοδοτήθηκε το 2021 από την ΕΕ ώστε να διερευνήσει την αγορά των μη επανδρωμένων συστημάτων και να αναπτύξει στρατηγικούς εταίρους. Οι στρατηγικοί εταίροι για την XTEND βρέθηκαν στα υπ.Άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η εταιρεία το 2024 έχει κύκλο εργασιών κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τα μη επανδρωμένα συστήματα (drones) – συγκεκριμένα Quadcopter drones με Sniper Rifle-που αναπτύσει έχουν καταγραφεί να δολοφονούν κάποιες δεκάδες Παλαιστινίων.

Πώς όμως ένα ερευνητικό στο ΕΜΠ εφαρμόζεται τελικά στην Παλαιστίνη;

Η συνεργασία του ομίλου Intracom με την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία δε σταματάει όμως εδώ. Το Φλεβάρη του 2023 ιδρύεται μια νέα θυγατρική η Ιntracom Aviation με βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών, την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών εφαρμογών πάσης φύσεως, και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οποιασδήποτε φύσεως με σκοπό την ανάληψη των παραπάνω έργων. Βασικός μέτοχος με 49% ορίζεται η Intracom Defense, η οποία λίγους μήνες μετά πέρασε στα χέρια της ΙΑΙ, έναντι 60 εκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό παραμένει στην Ιntracom.

Είναι πρόδηλο ότι η τεχνογνωσία που παράγεται από μεριάς του ΕΜΠ και στο πλαίσιο συνεργασίας με την Intracom (Ιntracom Aviation) και την Intracom Defence θα διοχετεύεται και στον ισραηλινό στρατό! Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί ζωντανά το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ να πραγματοποιεί συστηματική γενοκτονία στη Γάζα εις βάρος 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, εκτοπίζοντας και δολοφονώντας τους στη Ράφα, μπλοκάροντας παράλληλα την είσοδο σε τρόφιμα, φάρμακα, οδηγώντας τους εν τέλει στον λιμό.

Η συνεργασία του ΕΜΠ με την Intracom δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί μία ακόμα αποτύπωση του ακαδημαϊκού-στρατιωτικού συμπλέγματος στο οποίο το ΕΜΠ δεν χάνει ευκαιρία να συμμετέχει και να αποκομίζει κέρδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας του ΕΜΠ (και συγκεκριμένα των Ναυπηγών) με το πολεμικό ναυτικό με λίγες μέρες διαφορά από την αποστολή φρεγάτας στο πλευρό του Ισραήλ (μετά από αυτό ακολούθησαν και άλλες φρεγάτες για την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ερυθρά Θάλασσα). Το ΕΜΠ μας έχει «συνηθίσει» επίσης σε διάφορες συνεργασίες και ερευνητικά project με τον ελληνικό στρατό και άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς οι οποίοι ως νατοϊκοί στρατοί αλλά και στα πλαίσια των διεθνών διακρατικών σχέσεων συμμετέχουν ενεργά στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Όλα αυτά για εμάς αποτελούν έμπνευση για έναν πολύμορφο διεθνιστικό-αντιπολεμικό αγώνα μες στα πανεπιστήμιά μας ο οποίος θα θέτει ταυτόχρονα τα αιτήματα για: διακοπή κάθε σχέσης των πανεπιστημίων με το ισραηλινό κράτος και τις στρατιωτικές του δυνάμεις, διακοπή κάθε σχέσης των πανεπιστημίων με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων και εταιρείες που χρηματοδοτούν τη γενοκτονία, διακοπή κάθε ερευνητικού για στρατούς, αστυνομίες, σύνορα, πολεμική βιομηχανία. Αυτές τις μέρες η κανονικότητα στα «άριστα» πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου, κλονίζεται από τις επίμονες και εύστοχες κινητοποιήσεις φοιτητ(ρι)ών και εργαζομένων, που διεκδικούν άμεση παύση κάθε συνεργασίας με εταιρείες και φορείς που κάνουν μπίζνες με το Ισραήλ. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες στα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, αναλαμβάνουμε δράση στο τώρα για να σταματήσουμε τη σύγχρονη δυστοπία!

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠ-INTRACOM

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Research Critique / Αυτόνομη Πρωτοβουλία Μηχανολόγων / Αυτόνομο Σχήμα ΗΜΜΥ


Σχολιάστε